Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Holdújév fényei Tibetben

2017. január 27. 11:28 - Benzaiten Tréning

A Holdújévkor szerte Ázsiában különleges szertartásokkal és közös ünnepségekkel készülnek az emberek az újévre. Dél-Kelet Ázsiától, Kínán át egészen Tibetig. A Holdújév alkalma Tibetben is nagy esemény. Az újévi ünnep, akár tizenöt napig vagy még tovább tarthat.  Az Újév első 3 napja a családé – de a távoli ismerősökkel és a szomszédokkal is megünneplik az újév kezdetét.

201611151479171104325_218.jpg

Tibet egyedül álló spirituális atmoszférával rendelkezik. A tibeti kolostortokban ilyenkor tisztítószertatásokat, pudzsákat tartanak, amik 5-8 napig is eltarthatnak.

 

Shaman921
Az újév ünneplése Tibetben a buddhizmus előtti időkre nyúlik vissza, akkoriban még a bön vallást gyakorolták tibetiek (animisztikus, sámánisztikus belső-ázsiai vallás) és minden télen tavaszköszöntő szertartást rendeztek. Az ősi vallásból és a buddhista hagyományokból fejlődött ki a Holdújévi szertartások menete is. A Holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, hogy ünnepelhessék az új évet. Az oltároknál füstölőt gyújtanak és felajánlásokat tesznek, azon belül borókaágakat visznek, hogy majd helyben meggyújtsák és megtöltsék a levegőt a boróka szent illatával.

 

A szertartásokhoz az idők során nem csak a mandala készítés, hanem vajszobor faragást is alkalmazták. A vajszobrok olyan színes és változatos formát öltenek , mint a mandalák és funkcióját tekintve ugyan azt szimbolizálják. Semmi sem állandó, minden változik. Megszületik, él, meghal és végül újra megszületik. Az élet körforgását szimbolizálják. A vajszobrok faragását a a Csötrul Dücsen-t, azaz a Vaj lámpa Fesztivál keretében készítik el. A szerzetesek, akik a jak vajból készülő szobrokat megformázzák, speciális rituális fürdőt vesznek és szertartást hajtanak végre, mielőtt a szobrok “faragásába” kezdenének. A jakvaj nagyon zsíros és ezért maradnak meg a szobrok  a templomokban és házakban nagyon hosszú ideig.

32d6e93188df49f1a152aa5013acba9c.jpg

A tibeti szerzetesek a szobrokat felajánlásként készítik el az említett jak vajból – amiből teát, gyógyszert és szinte mindent készítenek és  az életük mindent területén felhasználják – Buddha különböző leszületéseit, mandalákat alkotnak, de készítenek még színes virágokat, állatokat is belőlük. A vajat jaktejből nyerik, amely ezen a vidéken őshonos haszonállat. A párosujjú patások rendjébe, a tülkös szarvúak családjába és a tulokformák alcsaládjába tartozik.

 

Hogy miért ilyen fontos jószág a jak?

Tibet nagyon hideg éghajlattal rendelkezik, ami nem kedvez a sűrű vegetáció megszületésének. Tavasszal igaz virágba borul az egész ország és nyáron a 30 fokos meleg is elképzelhető, de az év nagy részében csak szegényes növényzettel és a szelek által koptatott kopár talajjal találkozhatunk. Tibet szélfútta hideg tájain és hágóin csak a jakok képesek megmaradni. A tibeti családok nagy becsben tartják ezeket a párosujjú patásokat, amelyek erősek, tehát fizikai munkára is fogják őket. Tápláló tejet adnak, amiből később a jakvaj készül.

 

A Ta’er monostor a leghíresebb a vajszobrok tekintetében.

 

A vajszobrok eredete hosszú évszázadokra tekint vissza.  Elsőnek 400 évvel ezelőtt készítettek vajszobrokat  a tibeti szerzetesek a maihoz hasonló formázási technikával, de a vajformálását már a kolostorok és a buddhizmus előtt alkalmazták ezen a vidéken. A tibeti nomádok – mielőtt a szerzetesek átvették volna vajszobrászat módszerét- a főleg állatokat, elsősorban a jakokat azon belül a jak teheneket ( tibetiül dri) tisztelték meg, hogy vajban ábrázolták őket.

 

Yak-Butter-Sculpture_Adulthood-and-AgingA másik fontos tény, hogy az újévben elsőnek elkészített vajat mindig felajánlották az isteneiknek és később a buddhista templomoknak. Így jutott el a kolostorokba ez a módszer és napjainkban a szerzetesek készítik el egyedül szakrális szobrokat. A szerzetesek nemzedékről, nemzedékre adták át a tudatást, amellyel főleg Buddha életét ábrázolják, de gyakran formáznak meg  növénymotívumokat és más buddhista szimbólumokat is. A vajműknek január 15-ig , de legkésőbb a holdújévig el kell készülniük.

 

A Buddhát ábrázoló szobrok azt a pillanatot örökítik meg, amikor csodatételekben Buddha győzedelmeskedett 6 nem buddhista mester fölött, akik a kihívói voltak.

 

Maga az eljárás és technika nagyon aprólékos és nehéz, ezért nagyon kevesen vannak azok a szerzetesek , akik vajszobrászként működnek a kolostorokban. Nagy figyelmet és önuralmat kíván ez a feladat és … hideget. A szertartások igazából, amolyan “testedzésnek” is tekinthetőek, mert a szobrok faragása alatt, állandóan hideg vízbe mártogatva kell lehűteniük az ujjaikat, hogy a vaj ne olvadjon meg formázás közben.Az ilyen hűtés normális helyzetben bizony eléggé merevvé tenné a kezeket ahhoz, hogy olyan csodákat készítsenek, ezért folyamatos „ kéztornával” indítják be a vérkeringésüket. Nagyobb kihívását jelent és az önuralom gyakorlását is segíti, hogy az alkotók mindig a kolostor leghidegebb termeibe költöznek az év leghidegebb hónapjában – akár hetekre is- hogy csak a szobrokkal foglalkozzanak.

 

4304170_origElsőnek olvasva, nem a legjobb munkakörülmények tükrözi a hideg műtermek és a hideg vízbe mártott ujjak, de ezek a szerzetes mesterek hisznek benne, hogy semmi fajta kényelmetlenség nem akadályozza őket abban, hogy létre hozzanak egy pozitív együttes karmát, amely harmóniát és boldogságot hozz a világra.

 

 

 

476865804


A szerzetesek, igaz a hideg vízbe mártott ujjukkal finom formázzák a vajat, de a nagyon aprólékos díszítéshez és az alakok élesítéséhez vannak más, kézzelfogható eszközeik is.

 

 

 

images

Rendszeres használnak egy úgymond üreges csontot, amellyel levelek erezetét, virágok szirmait és „ fonalakat” alkotnak.

 

Peace Mandala 2001

A fonalakat később a mandalákhoz használják fel ,
mert vajból mandalákat is készítenek.

 

Prayer_Wheels

Újévkor az emberek a templomokban és kolostorokban imádkoznak, de a hogy leszáll az éj az utcákon a – azon belül a Lhasa’s Barkhoronvajlámpások fényében – hát igen ezen a napon konkrétan „tejbe- vajba” fürdik minden – megcsodálhatják a gyönyörű színes vajszobrokat, amiket az egészen aprótól a több méteresig is megalkothatnak. A vajlámpások fényében fürdő vajszobrok hangulata koronázza meg a Holdújévet, hogy harmónia és boldogság költözzön a világba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr1512159803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása