Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Miért nézünk valóságshowkat?

2017. október 16. 22:00 - Benzaiten Tréning

 

creative-city-buildings-water-bowl-hd-wallpapers.jpg

Tehát miért is nézzük mások életét?


Elsősorban a kíváncsiság az, ami ilyenkor felébred a nézőben. Az ismeretlen felfedezésének igénye az emberi természet alapvető jellemzője. Mások életének megfigyelése hatással van ránk. Az ablakon át a távolba meredve véletlenül  megpillantjuk szomszédunkat, amint feleségével veszekszik nappalijukban,  egy fiatal párt andalogni a fák alatt, kutyáját sétáltató idős bácsit vagy tinik egy csoportját, akik önfeledten ökörködnek cigarettázva és sörözve, okvetlenül elidőzünk a látványon. Eljátsszunk a gondolattal, hogy vajon min vitatkozhatnak, miről beszélgethetnek, mit csinálnak később,  kik is lehetnek ezek az emberek, mi lesz az események kimenetele? E hívatlan jelenlét titok után vágyakozó izgatottsággal tölt el bennünket. Ennek némileg lebutított és intenzívebb változatát képviselik a valóságshow-k, amelyek az emberi együttélés legkiélezettebb, legvitathatóbb  részleteit tárják a nézők elé.

 

A vita, a szex, a baráti összeborulások mind azok a területek, amelyek a leginkább felkeltik az emberek érdeklődését. Hogy mire alapoznak a tv csatornák műsoraik készítése során? Arra, hogy az emberek, kimondva vagy kimondatlanul, szeretnek kukkolni és ez az a helyzet, ahol bevonják a kint lévőket is. Ilyen, ha megkedvelünk valakit a műsorból (megszeretjük) vagy pont megutáljuk, esetleg irigykedünk rá vagy pont az ellenkezőjét érezzük vele kapcsolatban: az hogy mi kivételesebbek vagyunk,  sokkal jobb a helyzetünk vagy sokkal különbek, okosabbak, ügyesebbek vagyunk, mint a műsor szereplői. Az ilyen típusú  adás nézése közben felbukkan a hatalom vagy irányítás utáni vágy is. Beszavazom, kiszavazom, büntetem, jutalmazom, ünneplem és elveszejtem. Nézem anélkül, hogy ő tudná, én ki vagyok. Ez kétélű fegyver, mert a néző is különlegesnek érzi magát és a műsorban részvevő szereplő is, de igazából egyikük sem az. Pont arra jó, hogy elvonja a figyelmet. De akkor mi a varázsa mégis ezeknek a műsoroknak?

1304279661584e74c0cf785785320169_v4_big.jpg

Ha figyelnek minket, alapjáraton jobban teljesítünk egyszerű feladatokat, főleg a fizikai feladatok területén. Érdekes módon, kreatív vagy intellektuális kihívásokat már nehezebben oldunk meg figyelő szemek előtt. Erre jó példák a tévés vetélkedők,  ahol sokszor lehet látni, hogy tanult emberek furán viselkednek és kezdenek hasonlítani egy introvertált szobanövényre. Persze ebben az is benne  van, hogy idegen környezetben a fejedbe nyomnak egy rakás lámpát és kamerát, arról nem is beszélve, hogy előtte túl kell élni az aktuális sztájlisztot. Ha valaki nem szereplésre termett - igaz, ez a készség megtanulható -  és nem méri fel saját képességeit, könnyen negatív tapasztalatot szerezhet ilyen esetben.

 

A valóságshow-k esetében azért többnyire extrovertált embereket választanak a virtuális cirkuszba.Viszont az érdekes, hogy ezek a részvevők/szereplők, ha kamera nélkül találkoznának egymással, akkor is úgy viselkednének, ahogy viselkednek a műsorban. Akik bevállalják ezt a fajta életet (tulajdonképpen ez lesz a munkájuk),  azok tisztában vannak azzal (többnyire), hogy sikeres szereplésük azon múlik, mennyire sikerül megnyerniük a kukkolók (nézők) rokonszenvét.

A versenyzők általában  egymástól esetenként nagyon eltérő szociális háttérrel, stressztűrőképességgel rendelkező emberek, akiket ráadásul az intim szféra csaknem teljes megszüntetésével zártak össze. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen csoportokban előbb-utóbb el szokott szabadulni a pokol. ..  és nem véletlenül. Valamilyen szinten nagyon okosan hozták létre ezeket a műsorokat a “tervezőik”. Az világos, hogy a szereplőket tudatosan válogatják össze, hogy meglegyen a cirkusz, ami viszi a showt. A nézők oldaláról pedig egyszerű szociálpszichológiai  törvény valósul meg azzal, hogy a szervezők “bevonják” őket egy SMS - szavazat erejéig a műsorba. A néző kis összegbe kerülő SMS erejéig "beszáll" a játékba, és  nagy valószínűséggel akkor is figyelemmel fogja kísérni a műsort, ha nem kedvence lesz a továbbjutó. Izgalmas ez, mert az sms után még jobban érdekelni  fogja a műsor,  mert bármilyen kis áldozatot hozunk egy ügy érdekében, annál jobban meggyőzzük magunkat ez bizony fontos volt. Nem csak nekünk, hanem kedvenc szereplőnknek is. Még véletlenül se jut eszünkben, hogy csak egy kis csavar vagyunk egy monumentális gépezetben és léteznek rajtunk kívül még más  kis csavarok, amik mind pótolhatók.

Nagy Testvéred figyel téged :

tvsprint

Mindenhol ott van és mégsem látható sehol…  Valaki úgyis mindig figyel valakit, mondhatnánk- de még ha nagy nehezen el is fogadom a biztonsági kamerák jelenlétét, akkor is érdekes, hogy milyen gyorsan képesek emberek feladni személyes terüket a pénzért és a “sztárságért”. Biztosan sokan elgondolkoztak azon, hogyan lehet lelki és mentális sérülés nélkül elviselni az intim-és személyes szféra teljes vagy részleges feladását. Úgy, hogy tudatosan lemondanak a magánélethez való jogukról. Ráadásul önként?!

Igen.

Szerintem a legtöbb ember nem venne részt egy több hónapig tartó önkéntes börtönéletben, ahol minden mozdulatunkat kamerák és szerkesztők lesik. Arról nem is beszélve, hogy vadidegen embereknek kell osztozni szinte mindenen, akiket nem fűz össze igazi emberi kapcsolat. Akkor még is miért vállalják be a valósághősök ezt tortúrát?

po13_pot_full_gold_2370954f_1.jpg

A válasz egyszerű: a pénz a motivációs eszköz. A szereplők a jövőbeni díj érdekében bevállalják még a kiszavazással vagy más tőlük idegen megmérettetéssel járó megaláztatást. Úgy, hogy ők semmit nem tudnak a külvilágról a bent töltött  idejük alatt, csak elképzeléseik vannak, hogy nézők mit várnak tőlük. A  kitűzött jutalom elég nagy ahhoz, hogy a szereplőknek ne kelljen a világról és magukról alkotott elképzeléseiket különösebben megváltoztatniuk. Maguknak és másoknak is könnyűszerrel és hihetően meg tudják magyarázni, hogy csupán a pénz megszerzésének vágya vezérelte őket.

 

Mondhatnánk azt hogy a pénz nem boldogít, hogy csak egy eszköz, ami boldoggá tehet. Itt az a kérdés, hogy milyen áron- és a valóságshow szereplők pont ebbe a csapdába esnek bele, mert fényévekre lesznek a valóságtól. A valóságshowkat alapvetően ártalmasnak gondoljuk, de nem szabad lebecsülnünk a szórakoztatóipar eme termékeit és csak múló divat hóbortnak tekinteni rájuk, amik majd egyszer a feledés a feledés homályába vesznek. Ezek a műsorok manipulálják és befolyásolják a rajtuk felnövő generációkat érték és világrendjét. A műsorok gyártói gyakran hangoztatják, hogy igen ez a fajta szórakozás kell a nézőknek és ők csak a tisztelt publikumot szolgálják ki, de igazából a piaciigényeken van a hangsúly. A valóságshowk egyik legnagyobb veszélye, nem a  kritikán aluli minőség, hanem mint eszköz olyan világot közvetít és terjeszt, ahol  egyén saját akaratából mond le az autonómiájáról. Gyengíti a belső tartást és erkölcsi- szellemi tartalékait felemészti. Egy olyan valóságot mutat be és hitet el, amely tulajdonképpen nem létezik, de ideálisnak állítja be és sikerrel fogadtat el. Az értelem legkisebb homályának következménye, hogy az ember nem valóságot észlel, hanem káprázatot.

 

au_mirror-images_c_william-anastasi_maintenance-iii-self-portrait-1967_jpg.jpg

A valóságshowkat sokan gondoljuk  alapvetően ártalmasnak, ugyanakkor biztosak is vagyunk abban, hogy bennünket nem érint meg. Mégsem szabad lebecsülnünk a szórakoztatóipar eme termékeit és csak múló divathóbortként tekinteni rájuk, amelyek majd egyszer a feledés a feledés homályába vesznek. Ezek a műsorok manipulálják és befolyásolják a rajtuk felnövő generációk érték-és világrendjét. A műsorok gyártói gyakran hangoztatják, hogy igen, ez a fajta szórakozás kell a nézőknek és ők csak a tisztelt publikumot szolgálják ki, de igazából a piaci igényeken van a hangsúly. A  valóságshowk egyik legnagyobb veszélye nem a  kritikán aluli minőség, hanem az, hogy mint eszköz olyan világot közvetít és terjeszt, ahol  egyén saját akaratából mond le az autonómiájáról. Gyengíti a belső tartást és felemészti az erkölcsi- szellemi tartalékokat.  Egy olyan valóságot mutat be, amely tulajdonképpen nem létezik, mégis sikerrel fogadtat és   és hitet el, mert képes ideálisnak beállítani. 

“Az értelem legkisebb homályának következménye, hogy az ember nem valóságot észlel, hanem káprázatot.”

Szólj hozzá!

A KREATÍV ÖNISMERET

2017. október 02. 23:40 - Benzaiten Tréning

A játék, zene, mozgás, vagy az írás kevés racionális elemet hordoznak. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat, érezzük a ritmust, átérezzük egy művész alkotását.

img_0101.jpg

Érzelmek születnek bennünk, és mivel különbözően reagálunk egy-egy játékra, alkotásra, ezért a keletkezett érzelmeket remekül lehet önismeretre használni. Még is milyen módon lehet megismerni a kreativitás által önmagunkat? Milyen készségeket fedezhetünk fel ?

 

– saját érzelmi állapot felismerése és megnevezése

– az érzelmek, gondolatok és tettek közötti kapcsolat megértése

– az érzelmek tudatos kezelése és a felettük való kontroll

– mások érzéseinek megértése, akár befolyásolása, érzékenység mások érzelmei iránt

– kielégítő társas kapcsolatok létrehozása és fenntartása

blog-empathy-statement.png

Daniel Goleman, a téma talán leghíresebb kutatója szerint ezek a képességek ölelik fel az érzelmi intelligencia fogalmát. Ezek kialakulásával erősödik bennünk az együttérzés, empátia magunk és mások felé.Az empátia nem egyenlő az érzelmi intelligenciával, de nem is határolhat el attól. Voltaképp igen nehéz megtalálni a különbséget közöttük. Az empátia az a képességünk, amikor a másik helyzetébe tudom képzelni magam, átérzem amit ő érezhet, és ez tudatosodik bennem. Az empátiát tudatosan használni, megtalálni a megfelelő mértéket, helyes következtetéseket levonni az együttérzésből származó információkból a másikra nézve, adekvátan reagálni – ebben már az érzelmi intelligencia segít.

Miért fontos ez?

Az együttérzés, empátia szavak elcsépelten hangozhatnak a mai világban, amikor úgy tűnik, mindenki mindenkinek az ellensége, és jó tett helyébe mindent várhatunk csak jót nem. Sokszor gondolhatjuk azt, hogy nem éri meg együttérzőnek lenni, és empátiánkat inkább kiírtani, mint fejleszteni kéne. De tényleg jobban érezzük magunkat megkeményedve, miközben folyamatosan azon agyalunk, ki hogyan árthat nekünk? Ha tényleg sebezhetőbbé válunk az együttérzés által, akkor miért születünk alapvetően együttérzőnek?

 large.jpg

Az empátia a másik emberhez való kapcsolódást segíti, együtt pedig erősebbek, boldogabbak és sikeresebbek vagyunk, mint külön-külön, egymás torkának ugorva. Nem véletlen, hogy az ember társas lény, közösségben képes csak túlélni. Megfelelően működő empátiás készségünk tökéletes táptalaja a magas érzelmi intelligenciának, mely által sikeresebbé válhatunk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. A megfelelő empátiás készség kiépítésével elérhető az érzelmi intelligencia azon mértéke, mely segítségével ítéletmentesen, támogatóan, ugyanakkor tudatosan, érzelmileg nem belebonyolódva tudunk részt venni a mindennapokban és közeledni egymás illetve önmagunk iránt.

 

Az önismeret, mint az empátiafejlesztés útja

 hd-key-wallpaper.jpg

Az önismeret alapvetően meghatározza az élethez, munkához, társakhoz, sőt, a boldogsághoz való viszonyunkat. Önismereti tréningünk két területre, a tudatosság, valamint az éntudatosság kifejlesztésére fókuszál. A tudatosság az a képességünk, hogy reálisan, torzítás mentesen észleljük a világot, míg az éntudatosság teljesen rólunk szól: milyen vágyak, félelmek, tapasztalatok dinamikája hajt minket. Az önismereti módszerek által a tudatosság és az éntudatosság olyan belső erővé formálódik, melynek segítségével rugalmasan, spontán, könnyed módon tudunk reagálni a minket érő kihívásokat jelentő helyzetekre. 

 

quill-pen-art-photo-960x640.jpg

A kreatív önismeret előnye, hogy az önismeret elmélyedésével párhuzamosan számos készségünk is fejlődni kezd: könnyebben kezeljük a stresszt, asszertívabban kommunikálunk és társas kapcsolataink is javulnak. Preverbális korban elsajátított készségeken alapszik számos tudásunk: bizalom magunkban és másokban, beszéd és kommunikáció, valamint a társas kompetenciák. Az ekkor kialakult blokkokat verbális módszerekkel felismerni, megfogalmazni és feloldani sokszor lehetetlen. Ezért nyújtanak a kreatív módszerek az önismeretre vágyóknak: drámajátékokat és  kreatív írásos feladatokat,  valamint művészetterápiás elemeket. 

Az empátia, együttérzés és az érzelmi intelligencia fejlesztése által megtudhatod, hogy:

– mennyire vagy tisztában a saját viselkedéseddel, érzelmi állapotoddal és hogy ez         miként hat ki a viselkedésedre

– mennyire vagy tisztában vele, hogy mások viselkedése hogyan befolyásol Téged

– hogyan ismerd fel és védd ki a manipulációkat, hazugságokat

– hogyan kezeld jobban a stresszt, hogyan oldd meg a különböző helyzeteket                   együttérzéssel, mellőzve az agressziót

– hogyan tudod kihozni minden szituációból a legjobbat

– milyen kapcsolatmenedzsment képességekkel rendelkezel, és hogyan tudod                 fejleszteni őket

 

Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó.

happy-wide-wallpaper-491618.jpg

“A valódi tudáshoz nincs rövid út”, viszont az önismereti foglalkozások a kreativitással fűszerezve segítenek kapcsolatot teremteni másokkal, támogatják saját magunk megismerésére tett lépéseinket. Erősebbé és kommunikatívvá válunk, ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érezzük magunkat, ezáltal növelve önbecsülésünket.

Őszentsége a XIV. Dalai Lámát idézve könnyen megérthetővé válik, hogy miért nem lehet különválasztani az önismeretet az empátiától, és miért fejleszti az egyik a másikat:

426476.jpg

„A valóság megértésének elmélete a bölcsesség,
gyakorlata pedig az együttérzés.”

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása