Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

A KREATÍV ÖNISMERET

2017. október 02. 23:40 - Benzaiten Tréning

A játék, zene, mozgás, vagy az írás kevés racionális elemet hordoznak. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat, érezzük a ritmust, átérezzük egy művész alkotását.

img_0101.jpg

Érzelmek születnek bennünk, és mivel különbözően reagálunk egy-egy játékra, alkotásra, ezért a keletkezett érzelmeket remekül lehet önismeretre használni. Még is milyen módon lehet megismerni a kreativitás által önmagunkat? Milyen készségeket fedezhetünk fel ?

 

– saját érzelmi állapot felismerése és megnevezése

– az érzelmek, gondolatok és tettek közötti kapcsolat megértése

– az érzelmek tudatos kezelése és a felettük való kontroll

– mások érzéseinek megértése, akár befolyásolása, érzékenység mások érzelmei iránt

– kielégítő társas kapcsolatok létrehozása és fenntartása

blog-empathy-statement.png

Daniel Goleman, a téma talán leghíresebb kutatója szerint ezek a képességek ölelik fel az érzelmi intelligencia fogalmát. Ezek kialakulásával erősödik bennünk az együttérzés, empátia magunk és mások felé.Az empátia nem egyenlő az érzelmi intelligenciával, de nem is határolhat el attól. Voltaképp igen nehéz megtalálni a különbséget közöttük. Az empátia az a képességünk, amikor a másik helyzetébe tudom képzelni magam, átérzem amit ő érezhet, és ez tudatosodik bennem. Az empátiát tudatosan használni, megtalálni a megfelelő mértéket, helyes következtetéseket levonni az együttérzésből származó információkból a másikra nézve, adekvátan reagálni – ebben már az érzelmi intelligencia segít.

Miért fontos ez?

Az együttérzés, empátia szavak elcsépelten hangozhatnak a mai világban, amikor úgy tűnik, mindenki mindenkinek az ellensége, és jó tett helyébe mindent várhatunk csak jót nem. Sokszor gondolhatjuk azt, hogy nem éri meg együttérzőnek lenni, és empátiánkat inkább kiírtani, mint fejleszteni kéne. De tényleg jobban érezzük magunkat megkeményedve, miközben folyamatosan azon agyalunk, ki hogyan árthat nekünk? Ha tényleg sebezhetőbbé válunk az együttérzés által, akkor miért születünk alapvetően együttérzőnek?

 large.jpg

Az empátia a másik emberhez való kapcsolódást segíti, együtt pedig erősebbek, boldogabbak és sikeresebbek vagyunk, mint külön-külön, egymás torkának ugorva. Nem véletlen, hogy az ember társas lény, közösségben képes csak túlélni. Megfelelően működő empátiás készségünk tökéletes táptalaja a magas érzelmi intelligenciának, mely által sikeresebbé válhatunk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. A megfelelő empátiás készség kiépítésével elérhető az érzelmi intelligencia azon mértéke, mely segítségével ítéletmentesen, támogatóan, ugyanakkor tudatosan, érzelmileg nem belebonyolódva tudunk részt venni a mindennapokban és közeledni egymás illetve önmagunk iránt.

 

Az önismeret, mint az empátiafejlesztés útja

 hd-key-wallpaper.jpg

Az önismeret alapvetően meghatározza az élethez, munkához, társakhoz, sőt, a boldogsághoz való viszonyunkat. Önismereti tréningünk két területre, a tudatosság, valamint az éntudatosság kifejlesztésére fókuszál. A tudatosság az a képességünk, hogy reálisan, torzítás mentesen észleljük a világot, míg az éntudatosság teljesen rólunk szól: milyen vágyak, félelmek, tapasztalatok dinamikája hajt minket. Az önismereti módszerek által a tudatosság és az éntudatosság olyan belső erővé formálódik, melynek segítségével rugalmasan, spontán, könnyed módon tudunk reagálni a minket érő kihívásokat jelentő helyzetekre. 

 

quill-pen-art-photo-960x640.jpg

A kreatív önismeret előnye, hogy az önismeret elmélyedésével párhuzamosan számos készségünk is fejlődni kezd: könnyebben kezeljük a stresszt, asszertívabban kommunikálunk és társas kapcsolataink is javulnak. Preverbális korban elsajátított készségeken alapszik számos tudásunk: bizalom magunkban és másokban, beszéd és kommunikáció, valamint a társas kompetenciák. Az ekkor kialakult blokkokat verbális módszerekkel felismerni, megfogalmazni és feloldani sokszor lehetetlen. Ezért nyújtanak a kreatív módszerek az önismeretre vágyóknak: drámajátékokat és  kreatív írásos feladatokat,  valamint művészetterápiás elemeket. 

Az empátia, együttérzés és az érzelmi intelligencia fejlesztése által megtudhatod, hogy:

– mennyire vagy tisztában a saját viselkedéseddel, érzelmi állapotoddal és hogy ez         miként hat ki a viselkedésedre

– mennyire vagy tisztában vele, hogy mások viselkedése hogyan befolyásol Téged

– hogyan ismerd fel és védd ki a manipulációkat, hazugságokat

– hogyan kezeld jobban a stresszt, hogyan oldd meg a különböző helyzeteket                   együttérzéssel, mellőzve az agressziót

– hogyan tudod kihozni minden szituációból a legjobbat

– milyen kapcsolatmenedzsment képességekkel rendelkezel, és hogyan tudod                 fejleszteni őket

 

Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó.

happy-wide-wallpaper-491618.jpg

“A valódi tudáshoz nincs rövid út”, viszont az önismereti foglalkozások a kreativitással fűszerezve segítenek kapcsolatot teremteni másokkal, támogatják saját magunk megismerésére tett lépéseinket. Erősebbé és kommunikatívvá válunk, ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érezzük magunkat, ezáltal növelve önbecsülésünket.

Őszentsége a XIV. Dalai Lámát idézve könnyen megérthetővé válik, hogy miért nem lehet különválasztani az önismeretet az empátiától, és miért fejleszti az egyik a másikat:

426476.jpg

„A valóság megértésének elmélete a bölcsesség,
gyakorlata pedig az együttérzés.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr6212922489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása