Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Bagó - Tao

2017. június 28. 14:33 - Benzaiten Tréning

A dohányzás lelke

Ma van 384 napja, hogy nem szívtam el egy szál cigit sem – de ki számolja… Hosszú lenne elmesélni, és a lényeg szempontjából teljesen lényegtelen, hogy miért és hogyan szoktam rá, de a leszokást megelőző 10 évben az életem minden területét meghatározta az, hogy dohányzom.

hand-1598577_1920.jpg

Egy „bagós” barátnőmmel (aki utánam két héttel tette le a cigit) annyira megszoktuk, hogy füstölve beszéljük meg a mindennapokat és a problémákat (amióta ismertük egymást, mindketten cigiztünk), hogy a leszokás után hetekig szenvedtünk attól, hogy hogy a fenébe kell füstmentesen beszélgetni? Hogyan várunk a buszra 10 percet, ha nem gyújthatunk rá? Ha felhúzták az agyunkat (ami valljuk be, sem nála, sem nálam nem egy komplikált folyamat…), csak néztünk mint hal a szatyorban, és fogalmunk sem volt (illetve fogalmunk volt, csak gyakorlatunk nem volt benne), hogy cigaretta nélkül hogyan lehet ezt úgy levezetni, hogy abba senki ne haljon bele (Ezúton is kifejezném minden tiszteletemet közvetlen környezetünknek!).

candle-171731_1920.jpg

És még sorolhatnám, hogy milyen téren mennyit szenvedtünk, de a lényeg, hogy tényleg függtem a cigarettától.

 

De miért is?

Számos elmélet született már arról, hogy valaki miért lesz dohányos, de őszintén szólva ezek inkább azt magyarázzák, hogy miért olyan nehéz leszokni róla. Ezen elméleteket felhasználva próbálnak trükköket, technikákat és fortélyokat bevetni, hogy a dohányos ne gyújtson rá, de amint az a füstölési statisztikából látszik, nem túl sok sikerrel.

  1. A legalapvetőbb elmélet, hogy a cigaretta nikotinfüggőséget okoz, mert a nikotin izgatja az agy jutalmazó központját, mely a boldogság-sokk elmúlása után újabb adag bevitelére ösztönöz minket. A cigaretta elszívásából származó újabb és újabb dopamin-áradat által a rágyújtás szokássá válik, és közben az ehhez a viselkedéshez társuló idegpályák és szinapszisok is megerősödnek. Tehát szinte az agyunkba ég a dohányzás (vagy bármilyen más függőség), így a szakemberek szerint nem is lehet leszokni róla, maximum elfojtani. Biztató, nem de bár?

    woman-918616_1920.jpg
  2. A második ok, hogy szájhoz illetve a kezekhez kötött. Az ember pedig eléggé orálisan fixált népség, hiszen ha nem cigizik, akkor eszik, vagy iszik, vagy beszél – sokat. A kezünkkel pedig muszáj babrálni, főleg ha idegesek vagyunk. De utóbbi evolúciósan is fontos, mivel kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy eszközhasználókká váltunk. A nyelv és beszéd által pedig a Földön élő fajok csúcsává váltunk.

  3. A társasági, társadalmi nyomást muszáj megemlíteni. Régen státusz szimbólumnak számított, ha valakinek volt mit elfüstölnie. Ma már inkább a tiniknél, gyerekeknél számít felnőttesnek és tiltottnak, éppen ezért menőnek. De az idősebbek is érzik a szociális hatását, hiszen tüzet kérve, együtt füstölve könnyebb beszélgetésbe elegyedni.

  4. Apropó tűz. Ez is őseinkhez kötődik, hiszen mekkorát fordult velünk a világ, ahogy képessé váltunk tüzet csiholni! A tűz mindig is az otthon melegét, a biztonságot, a fényt jelképezte, ezért sok embert elbűvöl.

 

Ez mind szép és jó, de segít valamit is a leszokásban?

Nem hiszem. Legalább is kétségeim vannak afelől, hogy ha anno barátnőmmel kiültem volna nikotinos rágót rágva origamizni egy tálca égő mécses mellé az erkélyre, akkor leszoktunk volna. Ugyanakkor az akkoriban új őrületnek számító e-cigi hónapokig tisztán tartott, pedig nem nikotinos patront vettem bele. Mit nyújt az e-cigi, amit más leszoktató módszerek nem? (Félreértés ne essék, nem pártolni vagy reklámozni akarom az elektromos cigarettát, mert valljuk be, nagyjából ugyanolyan káros mint a rendes dohány, csak a környezetünk nem szenved tőle annyit. De arra, hogy szemléltessem a Tao dohányzással kapcsolatos elméletét, arra pont jó.)

A dohányzás lelke

Természetesen a fent említett okok mind hatnak az ember dohányzási (le)szokásaira, de nem ragadják meg a dohányzás okának az esszenciáját. Ez pedig a keleti bölcsek szerint nem más, mint a légzés. Cigarettázás közben átérezzük és látjuk azt, hogy lélegzünk. A légzés pedig a legfontosabb aspektusa az életünknek, hiszen anélkül pár perc alatt meghalnánk. Az első megnyilvánulásunk ebben az életben a levegővétel, az utolsó pedig egy lehelet. A kettő között pedig csináljunk bármit, lélegezni biztosan fogunk.

beautiful-1846246_1920.jpg

A légzés gyönyörű példája a jin és jang egyensúlyának: a belégzést követnie kell egy kilégzésnek, és a kilégzést egy belégzésnek, különben gondunk akadna (asztma, fulladás). A kettő együtt ad ki egy egészet, egymást kompenzálva. Az adás és kapás egyensúlyának szimbóluma ez: túl sokat adni (kilélegezni) vagy túl sokat kapni (belélegezni) nem szerencsés. Az élettel, a körülöttünk lévő környezettel folyamatosan kapcsolatban állunk minden egyes levegővétellel. „Egy levegőt szívunk” másokkal, vagy épp nem vagyunk hajlandók erre, így kontrollálva a kapcsolatba kerülést illetve izolációt. Ha „elakad a lélegzetünk”, akkor korlátozva érezzük magunkat, míg mikor „fellélegzünk”, a szabadság megnyugtató érzése jár át minket.

smoke-1031060_1920.jpg

Amint látjuk, a légzés egy cserefolyamat, nem csak biológiailag, de átvitt értelemben is (kontaktus, szabadság, adás-kapás), éppen ezért egyensúlya boldog, elégedett élethez vezet. Aki a légzését kontrollálja, az életet kontrollálja. Buddha az ún. samatha meditációval világosodott meg, ami lényegében a légzés figyelését jelenti. Egy harcművészeti technika, vagy meditációs módszer, jóga vagy sport, de akár valamilyen hangszer megszólaltatásának elsajátítása is mindig a helyes légzéssel és a helyes légzéshez szükséges testtartással kezdődik. A dohányzás ugyanezt nyújtja: nem a nikotin nyugtatja le bagósokat, nem is a tűz látványa, vagy az hogy, közben elmondhatja élete minden fájdalmát. Ha ez igaz lenne, akkor a leszoktató módszerek működnének. Nem. Ami a dohányzásban nyugtat és leköt minket, az az, ahogyan a füstöt ki- és beszívjuk. Hosszan, sietve, felváltva, füst karikát fújva, teljesen mindegy: én döntöm el, én irányítom, és ami legfontosabb: át is érzem, sőt látom is, minden egyes slukknál.

cigarettes-2142848_1920.jpg

Amit egy bagósnak meg kell tanulnia, hogy a légzés szabályozásához és átéléséhez nincs szüksége cigarettára. Számos légzéstechnika segíthet, stresszcsökkentő tréningjeinken mi is alkalmazunk néhányat, mert mindig kéznél van, hatásos, ingyen van és igaza volt Lao-ce-nak és a többi taoista bölcsnek: aki a légzését szabályozza, az egészséghez, boldogsághoz és jólléthez jut.

 

 „Azért jó, hogy leszoktam, mert most, hogy leszoktam, bármikor rágyújthatok, mer’ leszoktam.”

Jim Jarmush Kávé és cigaretta című filmje sokszor eszembe jut mostanában, de őszintén szólva tényleg jó dolog és hálás vagyok a ciginek, amiért leszokhattam róla. Egy függőséggel szembenézni talán a legjobb önismereti módszer, mely számos gyengeségünkre és erősségünkre, valamint a dolgok és személyiségünk állandótlanságára hívja fel a figyelmet. Egy későbbi írásban ezt részletesebben kifejtem, de addig is… tudatos légzésre fel!

Szólj hozzá!

Ha senki nem vesz észre, akkor vajon létezel-e egyáltalán?

2017. június 16. 12:16 - Benzaiten Tréning

A magányosság komoly lelki sérüléseket (illetve krónikussá válása után súlyos fizikai betegségeket) okozhat. A krónikus magány ugyanolyan mértékben rövidíti meg az életünket, mint a dohányzás. De amíg a cigaretta veszélyeire számos médiumon keresztül próbálják felhívni a figyelmünket, addig a magányosság – figyelmeztet a pszichológus Guy Winch – alattomosan férkőzik az ember bőre alá, és talán észre sem veszi, hogy milyen és mennyi problémát okoz.

 

woman-1958723_1920.jpg

A magányosságot nagyon fontos elkülöníteni az egyedülléttől. Utóbbi kreatív időtöltéssé, önismereti forrássá, konstruktív cselekedetek platformjává válhat. A magányosság érzése ezzel szemben mindig lehúzza és tönkreteszi az embert. Kihangsúlyoznám az „érzés” szót: magányosnak lenni eléggé szubjektív dolog, mely nem a külső tényezőkön múlik (hiszen társaságban is lehetünk magányosak), hanem saját hozzáállásunkon, és azon, hogyan éljük meg a helyzetet. Mint minden érzés, a magányosság is örvényszerű jelleget ölt, folyamatosan egyre mélyebbre taszítva az embert nem kívánt állapotba, felerősítve a nem kívánt érzést. Ennek oka, hogy a magányosság eltorzítja a percepciónkat és összezavarja a gondolkodásunkat. Olyan viselkedést vált ki (mások kerülése, önmagunk leértékelése, visszahúzódás, mások irántunk való érzéseinek érvénytelenítése), mely önbeteljesítő jóslatot létrehozva tovább mélyíti magányunkat, még több lelki fájdalmat és a világtól való elvonulást okozva.

Ezek után pedig egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, amit nem könnyű megtörni. A magányos emberek sokszor elkövetik azt a hibát, hogy vagy nem is próbálkoznak, vagy ha igen, akkor félelmeik által vezérelve olyan sután, visszahúzódón vagy „furcsán” viselkednek, hogy sikerül elérniük, hogy tényleg kerülni fogják őket a többiek. A magányos ember nincs könnyű helyzetben, ha ki akar szabadulni ebből az egyre inkább lehúzó örvényből, de helyzete nem reménytelen. Alább a már említett Guy Winch TED Ideas-on megosztott tippjeit olvashatjátok, melyek a magányossággal vívott harchoz hivatottak némi eszköztárat nyújtani.

 

Cselekedj!

 

1304279661584e74c0cf785785320169_v4_big.jpg

Nagyon sok embertől hallom, hogy „Ha őket nem érdeklem, én miért keressem őket?” c. mondatot. Itt a az gond, amit már fentebb említettem: a magányosság torzítja a percepciót és a gondolkodást. Ebben az állapotban (meg szerintem amúgy is) igen nehéz eldönteni, hogy tényleg nem érdekled az embereket, vagy saját magadat látod így? Ezzel a hozzáállással csak annyit érsz el, hogy tényleg magadra maradsz, ezért inkább cselekedj! Nézd át az ismeretségi listádat és vedd fel azokkal a kapcsolatot, akikkel régóta nem beszéltél! Találj 5 embert, akikkel jóban voltál, közeli barátok voltatok, és beszélj le velük egy találkát!

 

Áldásos kétely

 

aid1164310-728px-avoid-holiday-office-party-blunders-step-4-version-2_2.jpg

Persze bátornak lenni és kezdeményezni igen nehéz, ha közben folyton az megy a fejedben, hogy elfognak utasítani, kiröhögnek, hülyének néznek, stb. Egy szóval kételkedsz magadban. Helyes, ezt szintén a magányosságtól megfáradt elméd mondatja Veled. De használd ki ezt a kételyt, és ne csak a sikerben, hanem a negatív okokban is kételkedj! Igen, a barátaid, volt kollégák, ismerősök, kis család nem kerestek meg, mikor azt ígérték hívni fognak, igen, elfelejtették a szülinapod, és a múltkor a pályaudvaron nem köszöntek vissza Neked. De biztos vagy benne, hogy ez miattad van, hogy ez mind Rólad szól? Nem lehet, hogy ők is ugyanolyan emberek mint Te? Tele problémákkal, sok melóval, rengeteg gyerekkel – tehát lehet tényleg nem volt idejük, lehetőségük Rád. Nem tudhatod, hogy mások mit miért csinálnak, mert nem vagy sem gondolatolvasó, sem mindenható. Ha tudni akarod, hogy mi az oka, amiért az ismerősök elhanyagoltak, akkor szervezz le velük egy találkát és kérdezd meg!

Csak pozitívan!

 

o-meditation-myths-facebook.jpg

A magányosság állapotában lehetetlennek érezzük az optimizmust, de itt most nem is erről van szó. A trükk annyi, hogy sokkal nagyobb esélyed van a sikerre, ha pozitívan, vonzó módon adod elő magad, mintha bánattal telt hangon rágalmaznád a másikat. Ezért lehet célszerűbb kezdetben írásban megkeresni a másikat, mert ott könnyebb kontrollálni, mit és hogyan mondasz. Lehetőleg kerüld a másikról ítéletet alkotó megjegyzéseket (Nem kerestél, hónapok óta nem hallottam felőled, nem hívtál pedig ígérted, stb.) és helyette beszélj pozitívan a saját érzéseidről, mint pl.: Épp rád gondoltam, nagyon hiányzol, szívesen meginnék Veled egy kávét és hasonlók. Ezen kívül nagyon fontos, hogy légy pontos és konkrét, mert a “majd valamikor” – okból soha nem lesz semmi. Nyugodtan kérdezz rá, hogy a másiknak melyik nap jó az elkövetkező két hétben, vagy ajánlj fel egy konkrét programot (Jövő héten lesz a torkos csütörtök, bedobunk vmit itt és itt?).

 

path-650x3601.jpg

A fentebb bemutatott technikákkal kezedbe veheted az irányítást, hogy ne a magányosság által beléd ültetett félelmek realizálódjanak, hanem amit tényleg szeretnél elérni a kapcsolataidban. Nyúlj ki az emberekért körülötted, légy aktív és pozitív, és felejtsd el, hogy minden rossznak Te vagy az oka. Ha pedig úgy érzed, hogy a magányosságod már olyan mértékű, mellyel nem tudsz mit kezdeni, vagy súlyos egyéb lelki problémákat okoz, akkor ne habozz megkeresni egy szakembert!

4 komment

Dharmacsakra nap – A 10 milliószoros energia

2017. június 09. 00:02 - Benzaiten Tréning

A buddhista hagyomány szerint 10 milliószoros napnak nézünk elébe azaz a tibeti kultúra szerint ún. “nagy” Buddha nap, más néven Dharmacsakra nap. Ezeken a napokon minden gondolat, tett, érzelem és döntés 10 milliószoros erővel hat az életünkre. Egy évben 4 ilyen nap van, és mindegyik más miatt fontos.

banner-951877_1920.jpg

A Dharmacsakra napokhoz köthető hagyományok a következő módon épülnek fel

 

Az első a Chotrul Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”.

candles-1658811_1920.jpgEzen a napon Buddha csodálatos tetteiről emlékezünk meg, melyeket azért hajtott végre, hogy követői hite megerősödjön. Azért hívják vajmécsesek ünnepének, mert ilyenkor jakvajból készült mécseseket, gyertyákat gyújtottak az ekkor tartott szertartás során. Ez március 12.-én ünnepelték.

 

A második a Saka Dawa Düchen, “A születés, a megvilágosodás és a halál napja”. Ami a mai napra Június 9- ére esik.

color-splash-1852649_1920.jpgAhogy a neve is mutatja, Buddha születése és halála esik erre a napra, valamint a hagyomány szerint ezen a napon is világosodott meg az alatt a bizonyos Bódhifa alatt.

 

A harmadik  ünnep, amely idén július 27-én fognak ünnepelni, a Chokhor Düchen, azaz “Az imakerék ünnepe”.

imamalom.jpgEzen a napon Buddha talán legfontosabb beszédére és tanítására, a Négy Nemes Igazságra emlékeznek.

 

A negyedik 10 milliószoros nap pedig a Lhabab Düchen, ami “A mennybemenetel napja”, ami ebben az évben november 10-én fogják megülni.

buddha-1550588_1920.jpgEnnek is árulkodó neve van. Buddha ezen a napon csatlakozott az égiekhez, megköszönte nekik a segítséget és tanítást is adott számukra.

 

A gondolatok ereje

A keletiek hisznek benne, hogy az életünket, kapcsolatainkat, sikereinket, boldogságunkat a gondolkodásunk határozza meg. Az emberiség történelme során minden egy gondolattal kezdődött, minden, amit magad körül látsz (jót és rosszat egyaránt) teremtő gondolataink eredménye. Éppen ezért mindig ügyelnünk kell mit gondolunk, hiszen az tetté válik, a sok ismétlődés által pedig szokássá – így a gyakran elképzelt mentális kép és gondolatok végül tényleg valóra válnak. Pl. ha valaki állandóan picinek, gyengének, sikertelennek gondolja magát, az ne lepődjön meg, ha olyan döntéseket hoz, melyek végül egyre sikertelenebbé, boldogtalanabbá teszik. (Ezen alapulnak a pszichológia azon ágai, melyek a negatív gondolati sémák és torzítások megváltoztatására irányulnak, illetve a legtöbb ezoterikus irányzat és a pszichoszomatika is is kihangsúlyozza a tudat megbetegítő illetve gyógyító erejét.)

gondolier-2018052_1920.jpg

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindennap tudatosak legyünk gondolatainkra: figyeljünk oda, hogy mit vált ki belőlünk egy-egy helyzet, hogyan reagálunk gondolati szinten a problémákra, félelmekre. Ha hajlamosak vagyunk negatívan gondolkodni, akkor ideje, hogy ezen változtassunk! És erre talán a legalkalmasabb egy 10 milliószoros nap.

 

Miért pont akkor?

Mert a tibeti hagyomány szerint a Dharmacsakra napokon minden tettünk (gondolat, érzelem, cselekedet) 10 milliószoros erővel hat. Ez azt jelenti, hogy amit ilyenkor elgondolsz, legyenek az a céljaidat szolgáló, helyes értékeidnek megfelelő gondolatok, vagy épp ellenkezőleg, negatív, ártó elképzelések, sokkal erőteljesebben és gyorsabban valósulnak meg, mint általában. Így a belső világunkra való tudatosság még fontosabb ezen a napon.

Mit tegyünk?

moon-2368443_1920.jpg

Ezen a napon érdemes nagyon odafigyelni, min és hol jár az eszünk. Ha lehetséges, egész nap próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunknak. Gondoljunk csupa pozitív, céljainkat szolgáló képekre, érzésekre, tervekre. Tegyük meg azokat a dolgokat, melyek fejlődésünket, növekedésünket szolgálja. Mozogjunk, nevessünk, legyünk kedvesek és türelmesek a körülöttünk lévőkkel. Meditáljunk, relaxáljunk, vegyük körbe magunkat vidám emberekkel. Mondjuk el a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk. Gondoljunk együttérzéssel embertársainkra és a Föld lakóira, a legapróbbaktól a legnagyobbakig. Ha gyakorlunk (meditációt, mantrát, borulást), akkor azt ajánljuk fel másokért is.

13567490_1022298207884474_6732064253884475513_n.jpg

Természetesen ott az ellen oldal, hogy mit ne tegyünk. Ezen a napon kerüljük a negatív, helytelen gondolatokat, szavakat, tetteket. Ne ítélkezzünk, hiszen az az együttérzés ellentéte! Ne végezzünk olyan dolgot, mely boldogtalanná, feszültté tesz. Ha lehet, kerüljük az egészségünkre káros szereket, mint pl. alkohol, cigaretta. Sokszor azt is tanácsolják, hogy ezekre a napokra, ha megoldható, vegyünk ki szabadságot – főleg ha olyan helyen dolgozunk, ami csak növeli bennük a negativitást.

 

Egy kis gyakorlat a 1 milliószoros napokra

spiritualis-lelki-ebredes-atalakulas-dns-tudat-tudatossag-fizikai-tunetek-fajdalom-rezgesszint-frekvencia-szeretet-2014-hatartalan-vilag.jpg

Keress egy békés helyet, csukd be a szemed és vegyél 3 nagy levegőt. képzeld el, hogy belégzéssel energia, erő, boldogság és béke áramlik beléd, és hogy kilégzéskor távozik belőled az összes feszültség, negativitás, betegség, rossz karma. Ezután gondold át és írd le, hogy mit szeretnél 10 milliószoros erővel megvalósulni az életedben, és mi az, amit nem. Azután pedig maradj ezeknek a céloknak, értékeknek a tudatában egész nap, és ezek alapján válogasd meg gondolatidat, szavaidat, tetteidet. Hidd el, nem fogod megbánni!

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása