Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

A tervezés tervezése, avagy tudatos megvalósítás 11 aranyszabálya

2017. január 31. 17:12 - Benzaiten Tréning

A merev akarat, amely nem veszi figyelembe a változást vagy a pillanatnyi kitérőket, nagyobb eséllyel van bukésra ítélve, mint a rugalmas hozzáállás, amely átsegít a nehéz részeken. Miért fontos a rugalmasság?

35.jpg
Ahhoz, hogy elérjünk valamit rengeteged kell dolgoznunk - a legtöbb esetben - és lesznek pillanatok, mikor kétségbe vonjunk saját hitünket vagy külső körülmények miatt fel kell hagynunk azzal, amivel szorgoskodunk, hogy erőt gyűjtsünk a következő lépéshez. Ez a pillanatnyi nehézségek és szünetek  nyitják a meg a bukás felé vezető utat. A kérdés itt az, hogy mennyire vagyunk kitartóak? Vagy milyen módszert kell követni, hogy lendület megmaradjon ?

Célok, álmok, tervek. Rengetegszer futottunk már neki sok mindennek, aztán egyszer csak abba hagytuk. Biztosan mindenkinek az életében volt olyan szakasz, amely kudarccal végződött. Lehetett  az tanulás, sport, fogyókúra vagy valamilyen rossz szokástól való megszabadulás. Bármi.


crea_1.jpg
Sőt! Valamikor el se tudtuk kezdeni, megakadt a gondolat és a tett között folyamat. Azért ilyenkor rossz szájízzel gondolunk ezekre a pillanatokra, mert  : ez sem sikerült végig csinálnom, meg azt sem.  Viszont gondoltál már arra, hogy a nem is Benned van a hiba? Hanem a kivitelezés hibádzik ?  Esetleg rosszul tervezted meg a tervezést?


Az agyunk bármire képes egy kis jutalomért, és kezdetben a pozitív megerősítés újból és újból előhívhatja a kívánt viselkedést. Levittem a szemetet? – PIPA. Megírtam a levelet? – PIPA. Azonban ez egy idő után nagyon unalmassá válik, és nem csoda, ha a lelkesedés két hét után alább hagy.

 

  1. Semmi pipa!


    aid1164310-728px-avoid-holiday-office-party-blunders-step-4-version-2_1.jpgTényleg ne tedd. Elveszik a szenvedély a folyamatos perfekcionista hozzáállástól. Az agyunk bármire képes egy kis jutalomért, és kezdetben a pozitív megerősítés újból és újból előhívhatja a kívánt viselkedést. Egy darabig biztos, de aztán beköszön a monotonitás - meg az unalom és az emberi agy nagyon nincs jó viszonyba a nihillel - és hiába pipáltad ki, hogy “egy héten keresztül minden reggel levittem a szemetet”, mert az egész motivációd konkrétan mehet a kukába.


  2. Reális célok!

    path-650x3601_1.jpgOlyan célokat tűz ki, ami reális és véghez vihető. Jó ha ismered saját képességeidet és hogy mit akarsz az új céllal elérni.Jelen cikk írója nagyon szeretne énekelni, de fizikai és lelki terrorként élné meg  a hallgatóság ezt a performanszt, ezért nem jelentkezik tehetségkutató műsorokba. Mindenki érdekében. Ezért fontos eldönteni, hogy mit szeretnél megtenni.Minőségi változást szeretnél ( fogyókúra, testi - lelki egészség), versenyszerűen szeretnél csinálni valamit vagy csak hobbi szinten saját magad szórakoztatására.


  3. A belső erő!

    zen-stones-and-daisies-black-flowers-white.jpg
    Lehet elcsépelten hangzik, de Olyan célok kitűzésére van szükség ami szívünk mélyéből jön, egy olyan mélyen gyökerező vágyból ered, mely eltökéltté tesz minket. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a célt, ezt a vágyat, ahhoz azonban mélyebbre kell ásni magunkban. Az előbb említett önismeret sarkalatos pont a célok elérésében és a kudarc elkerülésében.


  4. Alkalmazzuk a 3 kérdéses technikát!

    images_12_1.jpgVegyük pl., hogy el akarsz kezdeni egészségesebben táplálkozni. Miért? – Mert fogyni akarok. Miért akarsz fogyni? – Hogy jobb fizikai erőben legyek. Miért akarsz erősebb, fittebb lenni? – Mert épp testben épp lélek, könnyebben megoldom a feladataimat és a problémákat,magabiztosabb leszek.

  5. Ne csak az eredményre - a végére - koncentrálj!

    o-group-hug-facebook.jpgFontos a megtett út is, maga a folyamat, ami közben történik. Ha az ember elveszti a fonalat és a lelkesedést, az általában azért van, mert a végső célt látja, ahhoz méri jelenlegi helyzetét, ami által az egész terv túl soknak, megvalósíthatatlannak, míg az aktuális állapot édes kevésnek fog tűnni. Éppen ezért nem szabad egyszerre akarni mindent, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás.

  6. Kis lépések megtétele!

    forest_man.jpg
    Kérdezd meg magadtól: mi az a legkisebb (de konzisztens!!) lépés, amit megtehetsz? Pl. ha szeretnéd növelni az önbizalmad és magabiztosan kiállni az emberek elé, akkor kezdheted azzal, hogy nem vágod magad alatt fát azzal, hogy mikor bókolnak, elkezdesz tiltakozni. Helyette mondj ennyit: Köszönöm! Lehetőleg utána húzd ki magad és ez a köszönöm, tényleg az legyen, nem csak egy orrod alatt elrebegett köszi.

    Ha minden nap találsz valami aprócska lépést, ami a célod felé visz, akkor előbb-utóbb eléred azt!

  7. Pozitív gondolatok és megfogalmazások!

    big_0007300714.jpgLehetőleg ne úgy kezd neki mindennek, hogy” ez nem fog sikerülni, csak közepesen kezdjünk neki, próbálgatom “stb. Nem próbálkozni kell, hanem megtenni. Ennyire egyszerű. A negatív gondolatoknak ugyanúgy mint a pozitív gondolatoknak formáló ereje van. A beszéd nagyon erősen hat az emberre, így nem meglepő, hogy belső beszédünk, azaz gondolkodásunk milyen erősen befolyásolja a szervezetet magát is. Megfigyelték, hogy a negatív megfogalmazások (Nem akarok rágyújtani többet, Nem akarok kövér lenni, Nem akarok idegeskedni) a gátlórendszer működését indítják be, míg a pozitív megfogalmazások (Le akarok szokni, Le akarok fogyni, Boldog akarok lenni) motiválnak és eltökéltebbé teszik az embert.

  8. Egyszerűen legyünk kedvesek magunkhoz!

    zen_butterfly_stone_animals_butterflies_hd-wallpaper-1718058_2.jpg
    A megfogalmazások negatívból pozitívvá való átkeretezésének másik előnye, hogy másfajta „gondolati láncot” indítanak be. A „Nem akarok kövér lenni” gondolatra esetleg automatikusan beindulhatnak olyan önsértő, önakadályoztató gondolatok, mint „Mert most ocsmány vagyok és dagadt, egy disznó, állandóan zabálok…” vagy szeretnék megtanulni táncolni, “ De esetlen vagyok, nulla ritmus érzékkel  és engem úgy sem kér föl senki” és az agyunk máris olyan képeket generál, hogy muszáj letolni egy tábla csokit vagy bőgve megnézni a Flashdance-t és tovább ábrándozni,mert abban ugye nem sérülünk.  Ugyanakkor a pozitív hozzáállás pozitív, motiváló képeket, gondolatokat hívnak elő, melytől jól érezzük magunkat – boldogan meg könnyebb szenvedni valamiért. Például: lehet nem vagyok egy versenytáncos, de szeretem a zenét és egyszerűen jól érzem magam, ha belemerülhetek a ritmusba és nem érdekel ki mit mond.

  9. A kudarcokról és a bukásról!

    o-happiness-facebook_2.jpg
    Jönni fognak, egyszerűen nem kerülhetőek el. A sikeres emberek, abban mások, hogy megtanultak felkészülni és megoldani a kudarcokból fakadó problémákat. Ami a legfontosabb, nem ragadnak bele.


  10. Ne fogadj lehetetlen dolgokra!

    politikai_korrektseg.jpg
    Meg ne fogadd, hogy most majd mindig rendíthetetlen maradsz, mert kizárt! Tekintve, hogy mindig minden változik, bármikor adódhat egy olyan helyzet, hogy igenis rágyújtasz, vagy inkább otthon maradsz „punnyadni” az esti aerobic edzés helyett. A legtöbb ember az első ilyen bakinál ellöki a célt magától, mert nem bírja elviselni, hogy kudarcot vallott, és egyszerűbb a célt lebecsmérelni, mint belátni, hogy halandó emberek vagyunk.


  11. A bukási helyzetek felismerése!

    motion-sensors-in-eyes-identified_2.jpg
    A  döccenők, bár elkerülhetetlenek, mégis előreláthatóak. Ülj le és gondold át, milyen helyzetekben a legvalószínűbb, hogy elgyengülsz. Pl. ha tudod, hogy hazaérkezés után már nehezen mozdulsz ki újra, akkor az edzéseket iktasd be közvetlen meló után. A Ha – Akkor tervek segítenek Neked felkészülni bármilyen eshetőségre: pl. Ha elmarad az óra, akkor elmegyek futni.

 
A lényeg, hogy találd meg mi a legbensőbb motivációd, ami miatt el akarod élni az álmodat, és ha bármi zökkenő közbejön, ne add fel, hanem erre a legbelső álmodra gondolj – és tégy meg apró lépést felé. Függetlenül, attól hogy az elején felbuksz vagy eltérítenek, mert mindig fel lehet állni.

A legjobb mottó erre az: 

12592347_1055402827850681_464996186771484144_n.jpg

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr8512172008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sportpsycho 2017.02.02. 12:03:51

Jó kis cikk! Nekem egy dolog hiányzik belőle: a kemény munka. Célokat nem lehet elérni fegyelem és kemény munka nélkül, akármilyen jó pszichológiai trükköket is találunk ki -amelyek egyébként tényleg segítenek a célok elérése felé vezető úton. De a kényelmetlenségeket, a nehézségeket, a verejtékes munkát nem lehet kikerülni, Nincs rövidebb út és nincs kerülő út, csak csalással.
süti beállítások módosítása