Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Fametszet

2015. december 08. 15:13 - Benzaiten Tréning

 

Tekintsük meg jobban a Fa elem lényegét, halljuk meg mit mesél.

 

 

 

 

A Fa elemű emberek magasak, inasak és vékonyak. Tartásuk egyenes, ízületeik erősek, ujjaik hosszúak és hajlékonyak, bőrük áttetsző és nagyon világos. Az ereket végig követni lehet, mert vékony és érzékeny bőrfelülettel rendelkeznek. Fa  típusú emberek nagyvonalúak és a magabiztosak.
 Többnyire kiegyensúlyozottak, főleg ha elegáns és kifinomult a környezetük. Képesek  ravaszságra, de hajlamosak többet vállalni, mint amennyit valóban el is tudnak végezni.Személyiségük önálló és erős, jó az alkalmazkodóképességük is, de igénylik a szabadságot és a változatosságot. Az ehhez az elemhez tartozó emberek a többieknél jobban törekszenek a nagyságra és az erőre. Mindkét nemnél jellemző ez a hozzáállás.

 

 

 

 

2

 

A férfi
Mivel a Fa elemű férfi még inkább ragaszkodik függetlenségéhez, nehéz megvalósítani vele intenzív párkapcsolatot.  A végsőkig védelmezi radikális véleményét. Ha elegendő teret hagynak számára a kapcsolatban, akkor nem érzi tehernek az intimitást. A szexualitásban az egyenjogúságot tartja fontosnak, sőt, örömmel veszi a kezdeményező kedvű partnert.

 

 

A nő 11205138_443004689199614_3780349437122768236_n
A Fa elemhez tartozó nő temperamentumos természetet mondhat magáénak. Nyitott és ő is szereti a függetlenséget, ám ez utóbbi tulajdonsága alapján hűvösnek tűnhet. Bár szabadságszeretete nyilvánvaló, titokban védelmezésre vágyik, és arra, hogy elcsábítsák.
A birtoklást nehezen viseli, és nehezen választ az anyaszerep és a hivatás között. Olyan férfiakat érez kívánatosnak, akik hasonlóképpen, mint ő, elsőre kissé távolságtartóak, de aztán kezükbe veszik az irányítást.

 

A Fa nagyon dinamikus és  könnyen dönt, de ha mások gátolni próbálják a növekedésben, az könnyen meglepő hevességű haragot és dühöt vált ki belőlük, ilyenkor nehezen uralkodnak magukon.  Viszont a dühük sohasem tartós, egy Fa képtelen a megsértődésre és a sérelmek dédelgetésére.Ezen attitűd hat a belső szervekre is, ahol szintén megjelenik a jin és jang is, mert minden szervnek  és elemnek (Fa) van jin és jang oldala is. A Fa elemhez az epehólyag (jang szerv) és a máj (jin szerv) tartozik. A testünk más  alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgásért felelős részeinket támogatja a Fa energia.

 

 

images (1)

A máj  védi, méregteleníti a testünket. Megszűri a vért és egyben tápanyagokkal látja el, átalakítja összetételét, de egyben tárolja is. Végül az izmokba küldi azt.  Befolyásolja a gondolkodást és az érzelmeket is, ha a máj nincsen rendben –sok harag és meg nem  emésztett fájdalom- akkor nem csak maga a szerv keményedhet meg, hanem maga a lélek is. Mivel a Fa elem uralja ezt a méregtelenítő szervet, ahhoz hogy egészségesen működjön, fontos hogy ne fojtsuk el haragunkat és dühünket.

 

 

177001_10151091472267477_1429456316_oA Fa-szervekhez kapcsolódik a szem is. A kínai gyógyászat úgy tartja, hogy a Fa szervek a szemen keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal és egymással, illetve az egész testtel is. Fa-típusú fejfájás a migrén, a féloldalas fejfájás, szemgolyó fájdalmával járó fejfájás  és a tarkótáji fájdalmak. Ilyenkor elsősorban a máj vagy epehólyag zavarára kell gondolnunk,mert a máj felügyeli és vigyázza az epehólyagot is.Tehát, ha a máj nem ép egész, azt az epehólyag érzi meg elsőnek.Mindkét belső szervnek meg van a maga iránya és feladata. Vigyázzák és ellensúlyozzák egymást.

 
articsoka_majmeregtelenites_puffadas_zsirmaj_majgyulladas_he

A máj biztosítja a csi/ki szabad áramlását önmagán keresztül a többi szerv felé, megfelelő alapot készít a tervezéshez és a felszabadításhoz. Az epehólyag a dolgok közvetlen működéséért felel; a döntésekért, a cselekvés elkezdéséért, valamint a negatív gondolatok energiáját kontrollálja.

 

 

 

Előző írásomban megmutattam, milyen egy egészséges Fa elemű ember, mind  testileg mind lelkileg, de a Fa elemnek is vannak gyönge ágai és pillanatai. A Fa elemnél főleg az érzelmek azok, amelyek elsődlegesen megbetegíthetnek egy szervet vagy magát a személyt. A lelkileg nem stabil Fa döntésképtelen és …elég dühös.

 

5.-Angry-Tree-600x600
A Fa elemhez olyan érzelmek kapcsolódnak, mint a düh, a harag, az elégedetlenség. Ezen érzelmek hirtelen keletkeznek, de gyorsan el is tűnnek, mint egy hirtelen szélroham. A düh és a harag nem csak negatív érzelem. Megvan a helye és az ideje az ember életében, tudni kell vele élni. Ha a harag  energiáit jól használjuk – az aktuális most történt problémára vetítjük ki- és a ha az nem túlzott, akkor megfelelően hat a  Fa – szervekre. Ha túlzott, akkor a Fa szerv szétszórja az energiát, így megterheljük nemcsak az irányítása alá tartozó szerveket, hanem az egész szervezetet is.. Mindazonáltal egy fontos dolgot  feltétlenül meg kell említeni a Fa energiájú szervekkel kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy az elfojtott a harag gátolni fogja a máj és az epehólyag funkcióját; ez stagnáláshoz vezet és hiány is felléphet.

 

 

A máj nem tudja méregtelenítő munkáját jól végezni, ezért fogunk később nagyon erősen és lépten-nyomon méregbe gurulni, folyamatos lesz a harag –nem szívünkben-a májunkban. A keleti gyógyítás szerint a májban rejtőzik a harag, amit ha elfojtunk, az említett tünetek keletkezhetnek.  A májunk  ebben az érzelmi állapotban is az egyensúlyra törekszik, de az egyensúly elérése érdekében ez még nagyobb haraghoz vezet, hiszen a máj nem tűri az összeszorítottságot és ki akar terjedni. A magunkba fojtott düh lassan szétfeszít minket, és egyszer csak kirobban.

Ez az állapot mindenre negatívan hat.

images (6)
A harag rontja a szemet, konkrétan nem láttunk a pipától. Fizikai és lelki értelemben is. Harag nem jó tanácsadó,  ezen a szinten már magunknak is ártunk. Másfelől megközelítve az elfojtott harag, düh önmagunk ellen tör, és felmorzsolja a belső védelmi vonalunkat és ezen  keresztül autoimmun betegséget okozhat, kijátszva a máj védelmi funkcióját.

A harmónia felborulása a lelkünkben és a beszédünkben is megjelenhet. Kötözködőek, rosszmájúak és taszítóak lehetünk.
 

 

 

fakitermelesAz elfojtás jobban hat az epehólyagra, mint a dühöngés, azt a jang energia könnyebben kezeli, mint az elfojtást. Ismerjük azt a kifejezést, hogy valakinek felforr az epéje és egyik pillanatról a másikra kitör belőle- akár több évnyi elfojtás után – a pusztító düh, szemben a májjal, amelynek nagyon jó az alkalmazkodó képessége, függetlenül attól, hogy folyamatosan dühöng-e valaki. A máj  sokáig tud alkalmazkodni és folyamatosan gyógyulni.

 

 

 

 

Az epe viszont nem. Sokkal sérülékenyebb, mert a hirtelen kitörő intenzív indulat azonnali rombolást végez benne.

 

hqdefaultA legegyszerűbb, ha a Fa elemhez tartozó napszakban vagyunk tevékenyek. Ez pedig a kora reggel, mert ilyenkor a legaktívabb a máj és az epehólyag is.Tehát ha úgy érezzük, hogy fáj az epénk vagy dühösek vagyunk, de nem értjük az okát, akkor keljünk korán. Így több segítséget tudunk adni magunknak és a Fa elemhez tartozó két  belső szervnek, akik/amik már az anyaméhben gondoskodnak rólunk. Kell nekik is és neked is a támogatás. 
A legjobb módja az, hogy segítsük a májat és az epehólyagot, hogy felkelés után ne kávézzunk azonnal, először igyunk jó sok vizet.

 

 
A víz életető elemünk és nem csak sejtszinten, az epénknek is sokat jelent. Tea tekintetében inkább a zöld és a fehér teák javasoltak, ennek örül epe és máj. Így a megfelelő támogatással és odafigyeléssel sokkal jobban fogják végezni a munkájukat.
 

 

tee-495731_1280

A helyes dühre és a helytelen elfojtásra visszatérve:

 

Az előbb felsorolt érzelmek és állapotok, mindenkire vonatkoznak, nem csak a Fa elem szülöttjeire.

Végül is mindenkinek van… reményeim szerint mája és epehólyagja…. haragja.

Ha úgy érzed, szeretnéd megismerni a Faragatlan Fa Énedet, akkor jelentkezz novemberi tréningünkre.

http://benzaiten.hu/treningek/

meditating-with-tree-234x300

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr808149024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása