Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

1 Eleven Fa elem

2016. május 12. 19:08 - Benzaiten Tréning

Mi terem a Tao Kertjében?

A Tao megismeréséhez nem csak egyszerűen
arra kell törekedni, hogy konkretizáljuk magát a
taoizmus pontjait , hanem érdemes az „elemekbe”
is belemerülni. Az elemek a keleti felfogásban nagy szerepet játszanak, legyen az akár a filozófia/vallás vagy a gyógyítás.

Az elemek nem csak egy-egy szervre vagy életszakaszra hatnak, hanem egymásra is
és ez a folyamat kölcsönös.

 

f5885049d28f482614fcdbfbc37cf83e.png

Legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy nagy egész (jin és jang) hat a kis egészekre (fa, tűz, föld, fém, víz) és a kis egészek ugyanúgy befolyásolja a nagy egészet. Minden hatással van egymásra az elemek táplálják egymást, de egyben el is vesznek. Minden létező az Egyetlen Végtelenek a megtestesítője.

Így lesz minden elemnek jin és jang oldala is. Míg a nyugati kultúra 4 elemet különböztet meg (tűz, víz, föld és levegő), addig a taoizmus 5 elemet különít el.

 

Ezek pedig: a fa, a tűz, a föld, a fém és végül a víz.

five-elements-379106_640.jpg

A sorrend fontos ezeknek az elemeknek az elemzésekor, mert mindent az elején
kell kezdeni és ez pedig a Fa elem. Tao szerint létezik egy olyan állapot, amely a „Faragatlan Fa” lényegét mutatja be, de ahhoz hogy tisztázni tudjuk mi is ez, végezzünk egy rövid kitérőt a Tao Kertjében, hogy lássuk saját szemünkkel a
Fa elem növekedését és lényegét.

A természetben a mag mindenek az alapja. Az életé a haladásé. A taoizmus a Fa elemet a mindenség első lépésének tartja. A gyermekkor életszakaszához köti annak minden ösztönösségével, akaratával, mozgékonyságával és őszinteségével.

11866277_932901306781153_198627673385091451_n.jpg

Erre a legjobb példa, hogy megismerjük a „jó haragot” az „ösztönösséget”, hogy visszaemlékszünk kisgyermek korunkra. Azon belül az etetőszékre. Mikor kicsi vagy édesanyád gondoskodik rólad,ez a világ legtermészetesebb megtestesülése és az is , hogy neked még nincsen döntési jogod bizonyos dolgokban, mert kicsi vagy és növekszel a Fa elemmel együtt. Kanyarodjunk tehát vissza az etetőszékhez, édesanyádhoz, hozzád és …. a sóskafőzelékhez(kinek mi nekem a sóska a sokk a főzelékek között).

A kanál egyre csak közelít és közelít, te mocorogsz és fintorogsz, érzed a világod kifordult a sarkából. Röviden ez a végkifejlet nem igazán lesz jó neked. Édesanyád gondoskodni szeretne rólad, táplálni szeretne, de Te már abban a picike testben, ösztönből tudod, hogy Te és a sóska nem egy univerzumban mozogtok. Pattanásig feszülsz, eluralkodik nálad a „nemakaromkaja” érzés és hirtelen megjelenik a „jó harag” az „ösztön” és az „őszinteség”.

 

cd199f320fffcb048ff9477b2973bdc6.png

Üvöltesz egyet és készítesz egy modern festményt – kizárólagosan növényi alapanyagból – a falra és végül szignózod egy kiadós vigyorral.

 

Az előbbi kis történet hűen ábrázolja a Fa elem megfoghatóságát. Ösztönösségét,
az időzített haragot, ami gyorsan el is tűnik, mert a Fa energiái mindig változnak.
Az első elemhez tartozik a növekedés a fejlődés és az agresszió mértéke is.

Az „egészséges” Fa egy boldog kisgyerek és ez az állapot felnőtt éveink alatt is megnyilvánulhat.

 

A kiegyensúlyozott Fa mozgékony, türelmes, nagyvonalú, kreatív, meghallgatja a tanácsokat és tiszta képe van a jövőről. Tudja merre tart és hogy fog odajutni. 
A Fa elem fejlődik, rügyezik és végül lombot bont. Hálás a jó kertészért, hogy irányt mutat fejlődésének, mert jin és jang örök mozgásukkal folyamatosan alakítják a világot.

987fc13f65e1f2981ec240474a20579b.jpg

Természetüknél fogva a tavasz erejével és intenzitásával érkeznek a világba a Fa elem szülöttei. A kínai gyógyászatban és filozófiában a Fa a hajnalt, a tavaszt és a változékony időjárást testesíti meg. Az energia felszálló ágával van kapcsolatban, amelyhez a kezdetet és a születést rendelik a távol keleti kultúrák.

 noveny.jpg

A Fa jegyűek fegyelmezetlen, de nagyon lelkes emberek.

Tele vannak kreatív és szokatlan ötletekkel,az egyik pillanatban békésen kávézgatnak, a másikban egy hirtelen ötlettől vezérelve elkezdik magyarázni 
partnerüknek,hogy a kávékapszulákból tök jó lámpabúrát lehet készíteni.
Pár perccel később már a környezetszennyezésnél tartunk és ott, hogy ez
milyen rossz hatással van az arabica kávéra ez a helyzet. Néhány pillanat múlva
a közélet a téma vagy valamelyik ismerős új hobbiját ecsetelik nagy lelkesen.

d610e32f47a2373c0497cd10e3c184b0.png

Összefoglalva :
többnyire képtelenek összefoglalni a feladataikat és a gondolataikat.

 

Hangulataik is ugyanolyan változékonyak, mint a kora tavaszi időjárás.


Közvetlenek és kedvesek, majd hirtelen fordul a kocka és kötekedővé,csökönyössé és kiszámíthatatlanná válnak. Először a Fa elem egy nagyon lelkes kedves, de egyben teljesen kiszámíthatatlan személyiségnek tűnik… pedig rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kárpótolják a sajátságos káoszért. Ahhoz képest, hogy milyen figyelmetlenek és fegyelmezetlenek, a Fa elem birtokosai kifejezetten gyakorlatiasak, szavahihetőek és erős bennük a közösségi szellem. Nagyon empatikusak, néha túlságosan is „belenőnek” mások problémáiba.

 e2d6eadaadbb840e106994118f1d9e80.png

A Fa nagyon dinamikus és könnyen dönt, de ha mások gátolni próbálják a növekedésben, az könnyen meglepő hevességű haragot és dühöt vált ki belőlük, ilyenkor nehezen uralkodnak magukon. Viszont a dühük sohasem tartós. 

Egy Fa képtelen a megsértődésre és a sérelmek dédelgetésére. 

 65aa88966d030d28764babf7f3b942df.png


A Fa elemhez olyan érzelmek is kapcsolódnak, mint a harag vagy az elégedetlenség. Ezen érzelmek hirtelen keletkeznek, de gyorsan el is tűnnek,mint egy hirtelen szélroham.

A düh és a harag nem csak negatív érzelem.


Megvan a helye és az ideje az ember életében, tudni kell vele élni. Ha a harag energiáit jól használjuk – az aktuális most történt problémára vetítjük ki- és a ha az nem túlzott, akkor megfelelően hat a Fa – szervekre

 

o-bonsai-facebook.jpg

A változékonysága miatt a Fa természetű ember, ha stabil, kitűnő tanácsadóvá válhat, viszont ha kibillen a helyéről, akkor az erősebb(erőszakosabb) egyének befolyásolhatják őt. Nem feltétlenül jó irányba. A Fa elem nem túl jó attitűdjei közé tartozik a hiszékenység és a naivitás. A jóhiszeműségük nem azt jelenti, hogy elhisznek minden blődséget. Egyszerűen nem feltételezik a másik félről, hogy becsapják őket.

 

fa_sziv_1.jpg

Érzékenységük folytán imádják az irodalmat, a képzőművészetet vagy a színházat.

 

Szeretik az eszmecseréket és ha vitás helyzet alakul ki, akkor is mindig párbeszédre törekszenek. Kitűnő szónokok és imádják spontaneitást és teljesen belevetik magukat a feladataikba. Ebből következik,hogy kisebb káoszt is képesek maguk után hagyni ezért jó, ha van egy jó szándékú kontroll a közelükben.

 jingangtree.jpg

A kiteljesedés vágya hajtja őket akármerre járnak, és ezért képesek ösztönözni és felrázni embertársaikat.

 

Néha ez a friss és virgonc viselkedés másokra rémisztően hat és ez ellenállást szül. Sok konfliktus keletkezhet ebből a pörgős életvitelből, igaz ebből a Fa semmit nem fog észlelni azonnal csak később. Az affér észlelése után egyszerűen- hogy stílszerűek legyünk- faképnél hagyja az értetleneket, mert a Fa szereti rögtön kifejteni nézeteit és mások véleményét nem mindig képes türelemmel végig hallgatni.

fatorzs.jpg

A Fa egyéniség tele van hirtelen ötletekkel, amelyek úgy törnek elő belőle,
hogy annak semmiféle előjele nincsen. Szükségük van erős mesterekre és barátokra, hogy megmaradjanak a realitás területén, mert különben ötleteik
úgy elburjánzanak, hogy a végén semmi sem fog megvalósulni belőlük.

 

A humoruk nagyon fejlett, de mint az előbb is megjegyeztem, iszonyatosan szókimondóak és „faragatlanok”tudnak lenni. Képesek csupa jóindulatból belegyalogolni mások érzéseibe, viszont ártatlanságuk és jó beszédkészségük miatt,gyorsan ki tudják magyarázni magukat a szorult helyzetből.
Irtó mázlisták, mert többnyire mindenki megbocsát nekik.

 

871be3bc4a2c2ef5026caec70eb6bc44.png

A Fa maga jelképezi a mozgékonyságot ezért soha nem unalmas a társasága.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr488711810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása