Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Meglepő tények a japán gesztusokról

2016. június 10. 12:17 - Benzaiten Tréning

A nyugati kultúrákban is van különbség,
a metakommunikációban vagy a gesztusnyelvekben.


Ha távolabbra tekintünk,akkor ez a helyzet még inkább bonyolódik.

 

1012981_882888168423732_4483606865274768333_n_1.jpg

Nem mindegy, hogy milyen nemzeti vagy nemzetközi kézjelzéseket használunk, mert ha rosszul mérjük föl a helyzetet az kínos félreértésekhez vezethet. 

 

 

2701767-asian-sushi-chef-posing-with-his-knives.jpg

Képzeljük el a shusi szakácsot és a kését…. nem érdemes kockáztatni.

Inkább tegyünk egy kisebb fajta japán gesztus körutat így képzeletben. 

 

 

Mint mindenhol a pénz beszél

 

images-2.jpg
Ha a pénzre szeretnénk utalni,hüvelyk és mutatóujjunkkal egy érmét formázunk.  Hasonló az „Oké” gesztusához. Hagyományosan illetlen, mi több vulgáris volt pénzről beszélni. A szamurájok is ritkán értek a pénzhez.
Nem is ők intézték a gazdasági ügyeket, hanem a szamuráj családok nőtagjai, akik szintén szamurájok voltak (erről  a témáról egy hosszabb írásban fogunk értekezni). Visszatérve az “oké” jelre:  habár férfiak közt gyakori, mégsem javasolt fehér embernek ezt mutogatni egy japán étteremben  fizetéskor.

 

 






Kő, papír, olló avagy a Janken

 

ko-papir-ollo-300x259.jpg

 

A „jan-ken-pon” a kő-papír-olló japán változata.Ez az első játék, amit a gyerekek megtanulnak. A diákok gyakran játsszák, ha például több ember közül szeretnének választani, vagy a „Kié legyen az utolsó cukor?” és a „Ki végezzen el egy feladatot elsőként?” problémákat szeretnék eldönteni.

Már itt megjelenik az eredményorientáltság  és a versengő japán társadalom, csak kicsiben. A játékosok azt kiabálják „jan-ken-pon”, majd a három lehetséges opcióból mutatnak egyet (kő, papír vagy olló). Ugyanúgy, ahogy nálunk.  

A szabályok is teljesen ugyanazok: 1. A kő legyőzi az ollót, mert az ollót kicsorbítja a kő. 2. A papír legyőzi a követ, mivel be tudja csomagolni. 3. Az olló a papír ellen nyer, mivel el tudja vágni.

 

 

Sake-t!

 

drink_2.jpg


Ha meg szeretnénk hívni valakit inni, az ujjunkkal sake-s poharat formázunk
és a szánk felé emeljük, mintha innánk. A kezdetek kezdetén  ezt üzletemberek használták, ma már a diákok is előszeretettel alkalmazzák, ha a kocsmai életfilozófiájukat szeretnék megosztani.





Újabban a „sake-s pohár formát”  a söröskorsó összeütésének imitálása váltotta fel.

 

1,2,3….. számoljunk

 

 

japan-300x139.jpg

 

A japánok pont fordítva használják számoláskor a kezüket, mint nálunk szokás. 
Amíg mi ökölbe szorítjuk a kezünket, és egymás után nyújtjuk ki az ujjainkat (hüvelykujjtól kisujj felé haladva),addig Japánban a kinyújtott ujjakat csukják le szintén hüvelykujjtól kisujj felé. Ha ötnél tovább számolnak,ugyanazt a kezüket használják, csak az ujjakat ekkor már kinyújtják.  


Ugyan így amolyan reciprok módon mutatják is a számokat. Kezünket ökölbe zárjuk, s ha egyet szeretnének mutatni, akkor felemeljük a mutatóujjunkat. 
Ha kettőt szeretnénk mutatni, akkor a mutató-és középső ujjunkat nyújtjuk ki és így tovább. A hüvelykujjunkat csak legutolsóként emeljük fel.

images_1.jpg

Fontos tudni ezeket az érdekességeket, ha számolnunk kell valahol Japánban.

 

 

Kard ki kard!

 

 

naginata.gifAz emberek veszekedését a két mutatóujjunk összeütésével tudjuk szemléltetni, mintha szamurájok összecsapása lenne. Ez olyan mint nálunk a rámutatás.


Elmondható, hogy a japánok nem várják el az idegenektől (gaijin), hogy ismerjék a szokásaikat, beszéljék nyelvüket, de megéri ezeket a fontos gesztusokat és viselkedési normákat megismerni. A kulturális és pszichológiai szempontból sem mellékes,mivel így gyorsabban halad a kapcsolatépítés és biztonságban érezzük magunkat.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr548797308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása