Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Dharmacsakra nap – A 10 milliószoros energia

2017. június 09. 00:02 - Benzaiten Tréning

A buddhista hagyomány szerint 10 milliószoros napnak nézünk elébe azaz a tibeti kultúra szerint ún. “nagy” Buddha nap, más néven Dharmacsakra nap. Ezeken a napokon minden gondolat, tett, érzelem és döntés 10 milliószoros erővel hat az életünkre. Egy évben 4 ilyen nap van, és mindegyik más miatt fontos.

banner-951877_1920.jpg

A Dharmacsakra napokhoz köthető hagyományok a következő módon épülnek fel

 

Az első a Chotrul Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”.

candles-1658811_1920.jpgEzen a napon Buddha csodálatos tetteiről emlékezünk meg, melyeket azért hajtott végre, hogy követői hite megerősödjön. Azért hívják vajmécsesek ünnepének, mert ilyenkor jakvajból készült mécseseket, gyertyákat gyújtottak az ekkor tartott szertartás során. Ez március 12.-én ünnepelték.

 

A második a Saka Dawa Düchen, “A születés, a megvilágosodás és a halál napja”. Ami a mai napra Június 9- ére esik.

color-splash-1852649_1920.jpgAhogy a neve is mutatja, Buddha születése és halála esik erre a napra, valamint a hagyomány szerint ezen a napon is világosodott meg az alatt a bizonyos Bódhifa alatt.

 

A harmadik  ünnep, amely idén július 27-én fognak ünnepelni, a Chokhor Düchen, azaz “Az imakerék ünnepe”.

imamalom.jpgEzen a napon Buddha talán legfontosabb beszédére és tanítására, a Négy Nemes Igazságra emlékeznek.

 

A negyedik 10 milliószoros nap pedig a Lhabab Düchen, ami “A mennybemenetel napja”, ami ebben az évben november 10-én fogják megülni.

buddha-1550588_1920.jpgEnnek is árulkodó neve van. Buddha ezen a napon csatlakozott az égiekhez, megköszönte nekik a segítséget és tanítást is adott számukra.

 

A gondolatok ereje

A keletiek hisznek benne, hogy az életünket, kapcsolatainkat, sikereinket, boldogságunkat a gondolkodásunk határozza meg. Az emberiség történelme során minden egy gondolattal kezdődött, minden, amit magad körül látsz (jót és rosszat egyaránt) teremtő gondolataink eredménye. Éppen ezért mindig ügyelnünk kell mit gondolunk, hiszen az tetté válik, a sok ismétlődés által pedig szokássá – így a gyakran elképzelt mentális kép és gondolatok végül tényleg valóra válnak. Pl. ha valaki állandóan picinek, gyengének, sikertelennek gondolja magát, az ne lepődjön meg, ha olyan döntéseket hoz, melyek végül egyre sikertelenebbé, boldogtalanabbá teszik. (Ezen alapulnak a pszichológia azon ágai, melyek a negatív gondolati sémák és torzítások megváltoztatására irányulnak, illetve a legtöbb ezoterikus irányzat és a pszichoszomatika is is kihangsúlyozza a tudat megbetegítő illetve gyógyító erejét.)

gondolier-2018052_1920.jpg

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindennap tudatosak legyünk gondolatainkra: figyeljünk oda, hogy mit vált ki belőlünk egy-egy helyzet, hogyan reagálunk gondolati szinten a problémákra, félelmekre. Ha hajlamosak vagyunk negatívan gondolkodni, akkor ideje, hogy ezen változtassunk! És erre talán a legalkalmasabb egy 10 milliószoros nap.

 

Miért pont akkor?

Mert a tibeti hagyomány szerint a Dharmacsakra napokon minden tettünk (gondolat, érzelem, cselekedet) 10 milliószoros erővel hat. Ez azt jelenti, hogy amit ilyenkor elgondolsz, legyenek az a céljaidat szolgáló, helyes értékeidnek megfelelő gondolatok, vagy épp ellenkezőleg, negatív, ártó elképzelések, sokkal erőteljesebben és gyorsabban valósulnak meg, mint általában. Így a belső világunkra való tudatosság még fontosabb ezen a napon.

Mit tegyünk?

moon-2368443_1920.jpg

Ezen a napon érdemes nagyon odafigyelni, min és hol jár az eszünk. Ha lehetséges, egész nap próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunknak. Gondoljunk csupa pozitív, céljainkat szolgáló képekre, érzésekre, tervekre. Tegyük meg azokat a dolgokat, melyek fejlődésünket, növekedésünket szolgálja. Mozogjunk, nevessünk, legyünk kedvesek és türelmesek a körülöttünk lévőkkel. Meditáljunk, relaxáljunk, vegyük körbe magunkat vidám emberekkel. Mondjuk el a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk. Gondoljunk együttérzéssel embertársainkra és a Föld lakóira, a legapróbbaktól a legnagyobbakig. Ha gyakorlunk (meditációt, mantrát, borulást), akkor azt ajánljuk fel másokért is.

13567490_1022298207884474_6732064253884475513_n.jpg

Természetesen ott az ellen oldal, hogy mit ne tegyünk. Ezen a napon kerüljük a negatív, helytelen gondolatokat, szavakat, tetteket. Ne ítélkezzünk, hiszen az az együttérzés ellentéte! Ne végezzünk olyan dolgot, mely boldogtalanná, feszültté tesz. Ha lehet, kerüljük az egészségünkre káros szereket, mint pl. alkohol, cigaretta. Sokszor azt is tanácsolják, hogy ezekre a napokra, ha megoldható, vegyünk ki szabadságot – főleg ha olyan helyen dolgozunk, ami csak növeli bennük a negativitást.

 

Egy kis gyakorlat a 1 milliószoros napokra

spiritualis-lelki-ebredes-atalakulas-dns-tudat-tudatossag-fizikai-tunetek-fajdalom-rezgesszint-frekvencia-szeretet-2014-hatartalan-vilag.jpg

Keress egy békés helyet, csukd be a szemed és vegyél 3 nagy levegőt. képzeld el, hogy belégzéssel energia, erő, boldogság és béke áramlik beléd, és hogy kilégzéskor távozik belőled az összes feszültség, negativitás, betegség, rossz karma. Ezután gondold át és írd le, hogy mit szeretnél 10 milliószoros erővel megvalósulni az életedben, és mi az, amit nem. Azután pedig maradj ezeknek a céloknak, értékeknek a tudatában egész nap, és ezek alapján válogasd meg gondolatidat, szavaidat, tetteidet. Hidd el, nem fogod megbánni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr1712580339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása