Benzaiten Tréning

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Az egymást támogató ellentétek

2015. december 10. 10:27 - Benzaiten Tréning

A keleti filozófiákkal való foglalkozás és blogunk olvasása során rengetegszer lehet találkozni a jin-jang fogalmával. A jin és  jang azon fogalmak összessége, amely az egész világegyetemet mozgatják.

Az ókori keleti bölcsek ismerték fel elsőnek az energiák támogató és pusztító jellegét.

 

 

 

11960206_849239945190302_4954063608454187637_n

Megfigyelésüket levezették bármely természeti jelenségre , az anyagokra, az emberi testre, a lélekre és az egészségre. Szerintük az élet és a mozgó univerzum a jin és jang irányába mozdul el minden időben és térben. Pontosabban a jintől indul és a jang felé halad az energia .A téli fáradságtól (jin) a tavaszra jellemző aktivitáson keresztül a jang nyugalmi állapotához vezet a körforgás. A jang jellegű energia az égből áramlik a föld felé és ott is száll alá a mélységekbe. Ezzel szemben a jin energia az ég felé áramlik. Emelkedésével egyre jobban szétterül és mozgása lelassul.

 

Ebből következik, hogy amíg a felfelé haladó jin lassul és hűl, addig a lefelé szálló jang energia sűrűsödik,felgyorsul és összpontosul.

 

 

987fc13f65e1f2981ec240474a20579b

Semmi sem csak jin vagy jang.
Igazából minden jin és jang
és egyben semmi sem az.

 

Az itt látható ősi szimbólum a maga egyszerűségében fejezi ki ezt a tanítást.

A bal oldal fekete része a jangot ábrázolja, de magában foglalja egyben a jint is.

A jobb oldalon a fehér jin impériuma látszik, amely szintén magába fogadja a jangot.

 

 

jingangtree


Ahhoz, hogy igazi képet kapjunk erről mindent átölelő energiáról egy nagyon szép és élő szimbólumhoz fogok nyúlni, amely milyen véletlen a fa lesz teljes pompájában. Levelei, ágai és törzse a jint jelképezik, míg a jang a mélyben szétterjedő – növekvő gyökerekben ölt testet. 
Ugyanígy, ha intellektuális vagy lelki beállítottságunk erősebb akkor inkább a jin energia kíséri életünket.Aki gyakorlatiasabb és földhözragadtabb az inkább a jang energiát birtokolja.

A testben vagy lélekben rugalmasabb, könnyedebb személyek inkább jinnek ,mint azok akik merevebbek és nehéz természettel bírnak, mert őket a jang uralja.

 

 
fémÉjszaka, mikor pihenünk, alszunk hagyományosan a jinhez sorolják, míg a nappalokat,  amelyekben aktívak és tett erősek vagyunk,értelem szerűen a jang irányítja. A hideg tél, amikor a természet és az emberek is visszahúzódnak jin időszaknak minősül és ugyanígy működik az energia másik a pólusán is.

A nyár időszaka, amikor minden forró, napos és energikus tartozik a jang minőséghez. Bár a tél beköszöntével passzívabbak vagyunk és a körülöttünk lévő világ is mintha egy pillanatra megállna és az idő is lassabban telik, de a szunnyadó természetben azért megfigyelhető a jang energia mozgolódása is.

 

 

sleep-like-a-baby
Nálam bölcsebb emberek úgy tartják, hogy a tél beállta adja meg azt a lehetőséget, hogy felkészüljünk a tavaszra és új terveket kovácsoljunk. Célszerű végiggondolni, megalapozni a jövőnket és törekvéseinket. Ugyanígy szervezetünk alvásközben az éjszaka idején, életerővel töltődik fel. A testünk ösztönösen felkészül energetikailag a következő napra, annak nehézségeire és megoldásaira. Az emberek a kezdetektől rengeteget tanultak az őket körülvevő világból, a természettől és a természeti jelenségekből. Elődeink nem véletlenül sorolták a jin és jang jellemzőit a természet, az elemek, az évszakok és a csillagok állásához. Látszólag a jin és jang minőség jól elkülöníthető, pedig vigyázni kell a kategorizálással, mert mindkét minőség létezik külön, de még sem.

Minden egy, a különbség csak látszat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichogourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr318150662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása